Search
Search

Soorten

Soorten

Wolkrab
zie aangepaste velden


Gestekelde spookkreeft
Mariene spookkreeft. Mannetje tot 25 mm, vrouwtje tot 20 mm. Scherpe naar voren staande stekels op segment 1 en 2. Doorschijnend bleekgroen, op de 2e poot wat rode vlekjes.

[Lees verder...]


Gehoornde spookkreeft
zie aangepaste velden


Bruingevlekte spookkreeft
zie aangepaste velden


Vertakte kokerworm
Mariene borstelworm. De worm leeft in een zachte koker. Het karakteristieke kenmerk zijn zes korte, sterk vertakte kieuwen.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Borstelwormen
Californische kokerworm
Mariene borstelworm. Sabellidae zijn wormen met een zachte koker en een kieuwkrans en zijn als zodanig makkelijk te herkennen. Deze soort heeft ongeveer 7 paar geveerde kieuwen die in een cirkel uit de koker steken. De basis van de kieuwkrans heeft een witte tekening. De uiteinde van de kieuwkransen is voorzien van een lang filament., veel langer dan de uitstekels van de veertjes. Naast de geveerde kieuwen zijn soms ook tot drie paar onvertakte draden te zien. 

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Borstelwormen
Zeedennetje
Hydropoliep. Mariens soort. Hydrotheca in twee rijen en nooit precies tegenover elkaar. Stijve, donker-geelbruine, tot 30 cm hoge kolonies, veel op het strand te vinden. In zeeland autochtoon, op stenen in het sublitoraal. Vaak begroeid met kleinere soorten hydroiden.

[Lees verder...]


Vijgspons
Forse bolvormige oranje spons, grote exemplaren bestaande uit meerdere grote lobben. Een of meer opvallend zichtbare uitstroomopeningen. Het oppervlak ziet er glad uit. Vrij stevig. Trekt zich 1/4 terug na een por.

[Lees verder...]


Geplaats in: Soorten, Sponzen
Effen vliesworm
Zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Platwormen
Wandelend geraamte
Mannelijk dier tot 2,2 cm, vrouwtjes tot 1,5 cm. Min of meer glasachtig, deels doorschijnend, met een blauwachtige glans. Klein, slank, langgerekt lichaam dat zeer duidelijk in segmenten is verdeeld. De schaarpoten zijn fors ontwikkeld, de middelste segmenten dragen alleen rudimentaire pootjes. De achterste poten eindigen in kleine grijphaakjes, Het achterlijf is vrij klein. Onder aan de buik zit een broedbuidel waarin het vrouwtje de eieren draagt.

[Lees verder...]


Zeemargrietje
Zeeanemoon.  Mondschijf tot maximaal xx cm. Tentakels tot xx cm. Zuil in de bodem tot xx cm. Het meest kenmerkend is gestreepte zuil en het ontbreken van stippen op de zuil. Kleur witte en grijze tinten. Tentakels zijn puntig.

[Lees verder...]


Zeeveertjes

Hydropoliep. Mariene soort. Zijtakjes staan regelmatig tegenover elkaar.

[Lees verder...]


Kleine klokpoliep
zie verder


Pelagic tunicates
see custom fields


Geplaats in: Soorten, Zakpijpen
Gekrulde vlokslak
Zeenaaktslak. Cerata duidelijk afgeplat, breed aan de basis en in duidelijke rijen. De cerata krullen naar binnen. 

[Lees verder...]


Gespikkelde zeepissebed
Mannetjes tot 2, vrouwtjes tot 1,3 cm. Kleur variabel, carapax meestal egaal bruin, roodachtig of groen, afhankelijk van de wiersoort waarop ze leven. Soms met witte lengtestrepen. Duidelijk gesegmenteerde langwerpig-ovaalronde dieren die naar de achterzijde duidelijk versmallen. Eerste antennepaar kort, tweede stevig en lang, eindigend in een gesegmenteerde spriet, lengte tot circa een vijfde van de lichaamslengte. Ogen aan de zijkanten duidelijk zichtbaar en donker. Looppoten kort en gedrongen, in vorm gelijk, zonder scharen. Achterdeel (pleotelson) ongekield, naar het einde toe versmallend, met concave zijden en uitlopend in een duidelijke, stompe punt.

[Lees verder...]


Ovaalronde krab
Krab. mariene soort. Rugschild tot 64 x 49 mm (Bretagne). Kleur rozebruin met wit, of meer paarsbruin, schaarpunten donker (bruin tot zwart). Schild gekorreld. Tussen de ogen 3 tanden, de middelste groter en spitser. Zijranden met 10 -11 stekels die aan de randen kleine afgeronde karteltjes hebben. Buikzijde, scharen en poten behaard. Abdomen zowel bij mannetjes als vrouwtjes lang en smal, bij het mannetje zijn meerdere segmenten met elkaar vergroeid. Van maxillipede 3 zijn merus en ischius vrijwel even lang. Oorspronkelijk zuidelijke soort, die in het laatste decennium enkele keren op onze kust is aangespoeld. Met name in de winter van 2016-2017 spoelden meerdere exemplaren aan (o.a. op Ameland en Terschelling en bij Scheveningen, Katwijk-Noordwijk en Hoek van Holland).

[Lees verder...]


Sprinkhaanvlokreeft
Vlokreeft. Stekelbosjes op staartsegmenten, leeft vooral tussen wieren

[Lees verder...]


Zebrazeespin
zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Zeespinnen
Koekoekslipvis
zie aangepaste velden


Geplaats in: Soorten, Vissen
Pagina 4 van 44Eerste   Vorige   1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  Volgende   Laatste   

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top